Lanišće

Lanišće je najveće naselje sjeverne Istre (Ćićarije) smješteno u podnožju planine Orljak (1106 m) na 548 metara nadmorske visine. Južno od naselja prostire se laniško polje u dužini 1 km i 500 m širine.

Lanišće je sjedište laniške općine, površinski najveće općine u Istri. Nekad je u njemu živijelo i preko 1000 stanovnika, a danas ih živi jedva stotinjak. Nakon više desetljeća iseljavanja i propadanja, taj proces je zaustavljen i kuće se obnavljaju.

Mjesto se nastoji obnoviti u svakom aspektu te se oživljavaju razne djelatnosti kako bi se u njega vratio život mladih ljudi, posebice zato jer se nalazi u ekološki sačuvanom ruralnom okruženju.

Home / Čitaonica / Aktualno

Aktualni sadržaji

Aktualno - Tekstovi

Zub vremena učinio je svoje, i onaj stari Laniški pust, nakon 1947. godine nikada se više nije ponovio. Do prije petnaestak godina, laniška djeca, mladići i djevojke skupili bi se za vrijeme pusnih dana, sašili pusta od slame i zavijesili ga na drvo Pocrekvo, da čeka pusni utorak, kada bi ga spalili.

U pusnom tjednu, uvijek bi se našli četvero ili petero mladih koji bi stavili razne maske koje su se prodavale u različitim trgovinama, oblačili bi staru odjeću i obilazili kuće te se šalili s mještanima Lanišća koji su ih uvijek rado primali i nasmijali se s njima. Maškarama su se posebno veselila djeca, a bježala bi samo od onih strašnih maski (vragova i ružnih staraca).

Aktualno - Audio sadržaji
Aktualno - Datoteke