Lanišće

Lanišće je najveće naselje sjeverne Istre (Ćićarije) smješteno u podnožju planine Orljak (1106 m) na 548 metara nadmorske visine. Južno od naselja prostire se laniško polje u dužini 1 km i 500 m širine.

Lanišće je sjedište laniške općine, površinski najveće općine u Istri. Nekad je u njemu živijelo i preko 1000 stanovnika, a danas ih živi jedva stotinjak. Nakon više desetljeća iseljavanja i propadanja, taj proces je zaustavljen i kuće se obnavljaju.

Mjesto se nastoji obnoviti u svakom aspektu te se oživljavaju razne djelatnosti kako bi se u njega vratio život mladih ljudi, posebice zato jer se nalazi u ekološki sačuvanom ruralnom okruženju.

Home / Čitaonica / Povijest / Štutinova hiža

Štutinova hiža

Puno se toga oko ove kuće kroz povijest mijenjalo. Ostali su potpisi franjevačkog reda (nagađa se red Pavlina) koji su jedno vrijeme živjeli u njoj. Tih dokaza ima malo. Većinski su se to priče prenosile iz naraštaja u naraštaj, no nađen je i kamen u kojem su bili upisani potpisi franjevaca. Za sada ove su slutnje neopravdane, no ljudi svojim uporom traže dokaze da ih opravdaju. Znanstvenici su utvrdili da su prvi Ćići stigli na Ćićariju između 13. i 14.st. To bi značilo da su franjevci bili na području Ćićarije u 12.st. pa čak i prije. Vjerojatno su se za vrijeme mletačkih osvajanja morali iseljavati i bježati s područja Ćićarije.

U ono doba industrija je napredovala većinom u gradovima, te je na selu najviše bila razvijena poljoprivreda i stočarstvo. Kuća je vrlo dobro poslužila kao staja. U njoj su se u početku držale životinje a kasnije je poslužila kao garaža za držanje raznih oruđa i poljoprivrednih strojeva. Tada su kuću u vlasništvu imali Talijani koji su ju prodali prvim Lanišćanima. Kuća se našla u rukama familije Žmak tzv. Štutina po čemu je dobila i naziv. Vrlo čvrsti dokaz je i to što postoji dokument sa ovjerom Piguentum (današnjeg Buzeta) o kupoprodaji baš te kuće. Familija Žmak je tada imala još jedan sinonim koji se tada više upotrebljavao Mimon. Tako je prabaka dr. Vladimira Žmak bila Marija Žmak-Mimon. Kuća se u više navrata prodavala te ju je Martin Žmak (sin Marije- Mimon) prodao Antonu Grbac tzv.-Marčelju.

Sudbina joj se promijenila kad je u posjetu Lanišću po prvi put stigao glazbenik Bruno Krajcar. Kuća je sada u njegovu vlasništvu. U interijeru kuće lijepo je smještena novo ugrađena kapelica sagrađena u čast Miroslava Bulešića.

Dok radovi još uvijek traju svi s nestrpljenjem iščekuju potpun izgled vanjskog i unutrašnjeg izgleda kuće. Nadamo se vrlo ubrzo.