Lanišće

Lanišće je najveće naselje sjeverne Istre (Ćićarije) smješteno u podnožju planine Orljak (1106 m) na 548 metara nadmorske visine. Južno od naselja prostire se laniško polje u dužini 1 km i 500 m širine.

Lanišće je sjedište laniške općine, površinski najveće općine u Istri. Nekad je u njemu živijelo i preko 1000 stanovnika, a danas ih živi jedva stotinjak. Nakon više desetljeća iseljavanja i propadanja, taj proces je zaustavljen i kuće se obnavljaju.

Mjesto se nastoji obnoviti u svakom aspektu te se oživljavaju razne djelatnosti kako bi se u njega vratio život mladih ljudi, posebice zato jer se nalazi u ekološki sačuvanom ruralnom okruženju.

Home / Čitaonica / Povijest / Crkva sv. Kancijana

Župna crkva sv. Kancijana, Kancija, i Kancijanile

Dan prije rušenja 12.2.1926.godine Lanišćani su odlučili srušiti staru crkvu i sagraditi novu, neormaničku crkvu. Novu je crkvu projektirao arhitekt Ivan Berne iz Trsta. Dana 21.8.1927. župnik Josip Aničić blagoslovio je novu crkvu i misio prvi put u njoj veliku misu.

Stara je crkva bila mala, jednostavna građevina. Pretpostavlja se da su staru crkvu izgradili 1609. Gašpar Marković i njegov sin Ivan. Od stare je crkve sačuvan jedino zvonik. Sadašnja župna crkva u Lanišću obnovljena je 2001.godine.

Na ulazu uokviren je kamenim blokovima portal na kojem piše: "REAEDIFICATA A. D. MCMXXVII arch. JOANE BERNE". Iznad portala je trifora. Dva pilastra koja dijele prozore trifore najvrijedniji su klesarski rad na pročelju. Mali pilastri s rascvijetanim kapitelima i impostom koji podržava ciglene volte najizrazitiji su element pročelja. Ispod kamenog arhivolta tj. iznad glavnog crkvenog ulaza nalazi se mozaik Krista Kralja koji je 2002.izradio slikar Milun Garčević,a laniškoj crkvi podario pokojni mons.Josip Šaina. Pri samom vrhu imamo malu rozetu iznad koje je mali križ. Uske bočne strane ovog simetričnog pročelja probijaju dugački prozori koji završavaju ciglenim arhivoltom.

Zvonik je pridodan južnoj strani, a sakristija sjevernoj strani. Bočni su ulazi slični ali ipak skromniji od pročeljnog. Gornji dio zida je jednostavna ploha koju krase pet nedekorirani i mali prozori. Južnu i sjevernu stranu ukrašavaju dva mozaika. Mozaik blaženog Alojzija Stepinca postavljen je 2004. iznad lijevih pobočnih vrata na južnoj strani laniške crkve. Izradio ga je slikar Milun Garčević, a laniškoj crkvi podarili su ga braća vlč.Vilim i Josip Grbac te vlč.Mario Žmak. Sjevernu stranu uljepšava mozaik sluge Božjega Miroslava Bulešića kojeg je izgradio već poznati nam slikar Milun Garčević 2003., a laniškoj crkvi podario ga ja vlč.Antun Merlić. Iz stare crkve sačuvani su lampioni i svetohranište. Po završetku gradnje nove crkve, 1927.godine, započinje i obnova crkve Sv.Justa u Trstu. Lanišćani su to ˝iskoristili˝ i za 10.000 lira kupili tri mramorna barokna oltara i vrlo vrijedno gotičko raspelo.

U sadašnjoj crkvi mramorni kipovi Sv.Ivana Krstitelja i Sv.Marije koje vidimo na slici postavljeni su u na uglove apside i okrenuti prema svetohraništu.

Raspelo se datira u 14./15.stoljeće. Bočni brodovi, uži i kraći od glavnog, započinju ispovjedaonicom a završavaju oltarima. Ujednačen raspored arkada odvaja bočne od glavnog broda. Po sredini otvora arkada imamo probijene prozore na zidovima bočnih ali i glavnog broda. Trijumfalni luk i stepenište naglašavaju apsidu. Crkva je u potpunosti izvorno sačuvana.