Lanišće

Lanišće je najveće naselje sjeverne Istre (Ćićarije) smješteno u podnožju planine Orljak (1106 m) na 548 metara nadmorske visine. Južno od naselja prostire se laniško polje u dužini 1 km i 500 m širine.

Lanišće je sjedište laniške općine, površinski najveće općine u Istri. Nekad je u njemu živijelo i preko 1000 stanovnika, a danas ih živi jedva stotinjak. Nakon više desetljeća iseljavanja i propadanja, taj proces je zaustavljen i kuće se obnavljaju.

Mjesto se nastoji obnoviti u svakom aspektu te se oživljavaju razne djelatnosti kako bi se u njega vratio život mladih ljudi, posebice zato jer se nalazi u ekološki sačuvanom ruralnom okruženju.

Home / Čitaonica / Povijest / Laniška misa

Stara laniška misa

Ova je misa uvedena u Lanišće krajem 19.stoljeća a uveo ju je župnik Josip Orbanić. Došao je u Lanišće 1870. godine i najvjerojatnije je uveo ovakav oblik pjevane liturgije 1884.godine. Pretpostavlja se da je nastala spajanjem dviju misa koje su nastale izvan područja Lanišća. Narodna misa, ili kako je u Lanišću zovu "Stara maša", pjevana je sve do 1946. S vremenom je misa na neki način postala svečana misa jer se izvodila samo nekoliko puta godišnje i to na crkvene blagdane. Prema misi snimljenoj 1973.godine.Vladimir Fajdetić je dešifrirao i zabilježio riječi i note liturgijskog slavlja. Sama je misa sastavljena od pet glavnih pjevanja.To su:

GOSPODINE SMILUJ SE

Ovaj napjev podsjeća na primorske gradske popijevke polaganog tempa, dvoglasan je i stoji u tercnom odnosu.

SLAVA

Svećenik započinje gregorijanskim napjevom,a zatim se i pjevači uključuju.Budući da se pjeva dvoglasno kao u istarskoj ljestvici, tako se i u napjevu osjeća starina.

VJEROVANJE

Svećenik započinje gregorijanskim napjevom,a pjevači odmah prihvaćaju svojim početnim tonom koji im najbolje odgovara. Naime,svugdje gdje je rečenični dio dosta dug uvodi se recitativni izraz kojim se dobiva melodijska raspjevanost.

SVET –BLAGOSLOVLJEN

Kad se počne pjevati "svet" taj se ne ponavlja kao u običnom tekstu tri puta nego se pjevači "uživljuju" u riječ "svet" koja se nekad ponavljala osamnaest puta, dok se danas ponavlja devet puta.

JAGANJČE BOŽJI

Početak "Jaganjče Božji" započinje solistica, a zatim svi nastavljaju u dvoglasju.