Lanišće

Lanišće je najveće naselje sjeverne Istre (Ćićarije) smješteno u podnožju planine Orljak (1106 m) na 548 metara nadmorske visine. Južno od naselja prostire se laniško polje u dužini 1 km i 500 m širine.

Lanišće je sjedište laniške općine, površinski najveće općine u Istri. Nekad je u njemu živijelo i preko 1000 stanovnika, a danas ih živi jedva stotinjak. Nakon više desetljeća iseljavanja i propadanja, taj proces je zaustavljen i kuće se obnavljaju.

Mjesto se nastoji obnoviti u svakom aspektu te se oživljavaju razne djelatnosti kako bi se u njega vratio život mladih ljudi, posebice zato jer se nalazi u ekološki sačuvanom ruralnom okruženju.

Home / O čitaonici

O čitaonici

Multimedijalnu čitaonicu "Gorska Vila" pokrenula je laniška mladež povodom stote obljetnice utemeljenja istoimene hrvatske čitaonice u Lanišću (3. svibnja 1908. - 3. svibnja 2008.). Na web stranicama čitaonice mogu se pročitati tekstovi, pogledati slike ili video te poslušati glazbu i pjevanje. U povijesnom dijelu stranica objavljuju se povjesni fragmenti iz Lanišća, Istre i ostalih regija Hrvatske, dok se u aktualnom dijelu čitaonice objavljuju multimedijalni sadržaji i literarni radovi iz našega vremena.

Hrvatska čitaonica, bila je središte laniških narodnjaka koji su promicali ljubav prema rodu i hrvatskoj domovini, prema knjizi, hrvatskom jeziku i kulturi.